(Foto: Romania Libera)
Cetatea din Alba Iulia devine din ce in ce mai atractiva pentru turisti, odata cu finalizarea procesului de restaurare a doua dintre Portile care strajuiesc accesul in interiorul monumentului istoric. Aceasta lucrare a durat cativa ani buni. Cei mai tineri dintre locuitorii din Alba Iulia nu au apucat, pana anul acesta, sa vada cum arata monumentele respective.
Mascate ani buni de niste schelete din barne (care la un moment dau aveau ele insele nevoie de reparatii), poarta I si a III-a (unde se afla si "Celula lui Horea") aproape si-au pierdut statutul de brand turistic al municipiului.
Lucrarile au fost facute de "Grup Corint" SA Santimbru (judetul Alba), in colaborare cu Primaria Alba Iulia si cu Ministerul Culturii, institutie care a alocat fondurile financiare necesare, cifrate la cateva zeci de miliarde de lei vechi.
Construita de 20.000 de iobagi
Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra. Planul fortaretei a fost intocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.
Constructia a fost denumita in proiectul lui Weiss "Fortificatia capitala de la Alba Iulia din Principatul Transilvaniei".
Intre secolele XVIII - XIX Cetatea a indeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei si de depozit general pentru armament.
Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi. Este alcatuita din 7 bastioane (Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta) configurandu-i ima