Deşi piaţa Capitalei este departe de saturaţie în ceea ce priveşte numărul de locuri de cazare, lanţurile hoteliere internaţionale deja se îndreaptă către marile oraşe de provincie şi nu Deşi piaţa Capitalei este departe de saturaţie în ceea ce priveşte numărul de locuri de cazare, lanţurile hoteliere internaţionale deja se îndreaptă către marile oraşe de provincie şi nu numai. În funcţie de caracteristicile lanţului, noile ţinte pot fi atât reşedinţele de judeţ (Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu sau Braşov), cât şi cele din zone turistice (Azuga). În acest context, în provincie ar putea activa peste 20 de hoteluri internaţionale până la sfârşitul lui 2007.
"Hotelurile de patru şi cinci stele se vor dezvolta în oraşele unde cererea este ridicată, în special pe segmentul business", spune Hans Rudolf Rutti, director general al hotelului de cinci stele Intercontinental. Elveţianul de la conducerea celui mai vechi hotel de cinci stele din Capitală va părăsi funcţia pe care o deţine de circa un an pentru a prelua conducerea unui hotel din ţara natală.
"Cred că următoarele centre economice importante sunt Timişoara, Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca, Arad", explică el. În contextul faptului că încasările din turism în România au fost în majoritate din călătoriile oamenilor de afaceri străini la nivel local anul trecut (circa 800 milioane de euro), nu este de mirare faptul că primele "ţinte" pentru hotelieri sunt oraşele cu o mare dezvoltare din punct de vedere economic.
Lanţuri precum Wyndham Hotels, parte a gigantului mondial Cendant, a vizat zone precum Capitala şi Sibiul. Prima locaţie afiliată în provincie a fost la Sibiu, anul acesta. Dezvoltatorul proiectului este omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează şi grupul de firme Atlassib.
Cam în acelaşi timp cu deschiderea unităţii din Capitală, în 2005, au păşit în provincie şi spaniolii de la NH