Pentru o vânzare de fond comercial cu termen de încasare în trei ani de la data facturii (în tranşe), care este posibilitatea legală de a nu achita impozit pe profit pe suma neîncasată? În Codul fiscal apărea o prevedere în acest sens. S-a abrogat? Sau se poate crea provizion? Carmen Rus – Baia MarePotrivit reglementărilor contabile, fondul comercial reprezintă diferenţa dintre costul de achiziţie şi valoarea la data tranzacţiei, a părţii din activele nete achiziţionate
Pentru o vânzare de fond comercial cu termen de încasare în trei ani de la data facturii (în tranşe), care este posibilitatea legală de a nu achita impozit pe profit pe suma neîncasată? În Codul fiscal apărea o prevedere în acest sens. S-a abrogat? Sau se poate crea provizion?
Carmen Rus – Baia Mare
Potrivit reglementărilor contabile, fondul comercial reprezintă diferenţa dintre costul de achiziţie şi valoarea la data tranzacţiei, a părţii din activele nete achiziţionate de către o entitate. Practic, este diferenţa dintre valoarea justă şi costul de achiziţie a părţilor din activul net procurat şi a cărei mărime este determinată de clientelă, vad, reputaţie, bonitate, calificarea personalului şi alte elemente necorporale. În cazul unei diferenţe negative la achiziţia unei afaceri ,avem de-a face cu un Fond comercial negativ.
Din punct de vedere contabil, Fondul comercial pozitiv reprezintă o imobilizare necorporală, care se amortizează, de regulă, în cadrul unei perioade de maximum cinci ani sau, în mod sistematic, într-o perioadă de peste cinci ani, cu condiţia ca această perioadă să nu depăşească durata de utilizare economică a activului şi să fie prezentată şi justificată în notele explicative.
Conform principiului fundamental al contabilităţii privind independenţa exerciţiului, trebuie să se ţină cont de veniturile şi cheltuielile aferente exerciţiului financiar, i