Cresterile inregistrate in prima sedinta din aceasta saptamana nu au reusit sa continue si ieri, astfel ca scaderea de peste trei procente de pe titlurile societatilor de investitii financiare a tras in jos si ceilalti indici bursieri. Si rulajele totale au avut de suferit, astfel ca lichiditatea a scazut cu peste 8,6%, pana la 48,28 milioane de lei.
"Cand preturile inregistreaza corectii, lichiditatea bursiera este mai scazuta. S-a observat ca de cand piata a intrat in perioada de acumulare, rulajele au scazut aproape la jumatate. Ma astept insa ca intr-o perioada scurta de timp aceasta perioada de acumulare se va termina si se va continua trendul ascendent.
Lumea asteapta cresterile din ianuarie, insa consider ca aceste cresteri vor incepe din luna decembrie", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
Volatilitate mai mare pe titlurile lichide
Tranzactiile cu actiuni SIF s-au situat la valoarea de 34,9 milioane de lei, reprezentand 72,3% din totalul schimburilor din piata.
"Piata a avut o reactie normala intr-o perioada de acumulare, iar scaderile din sectorul SIF se datoreaza faptului ca actiunile lichide sunt de obicei mai volatile decat restul pietei", a mai precizat Simionescu. SIF Oltenia si-a pastrat pozitia de lider, fiind si in aceasta sedinta cea mai tranzactionata companie.
Fata de inchiderea precedenta, cotatia societatii a avut o scadere de 2,86%, pana la un pret de 3,5 lei pe unitate, iar valoarea tranzactiilor a fost de 11,44 milioane de lei.
Cea mai mare scadere din sectorul SIF a avut-o Moldova, de 3,55%, fata de inchiderea de luni, cand societatea se plasa in urcare cu 1,64%. Pretul unei actiuni a ajuns la 2,99 lei pe unitate, iar valoarea tranzactiilor a fost de 9,16 milioane de lei. Tot cu o scadere consistenta s-au remarcat si titlurile SIF Transilvania, care au pierdu