Ioana Lupea: "Succesul misiunii din Afganistan e vital pentru supravietuirea si transformarea NATO, cred cei mai multi analisti politici".
Riga urma sa fie summitul transformarii NATO. Liderii statelor membre nu se simt insa pregatiti sa deschida subiecte delicate precum relatia dintre Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana sau Rusia.
Si nici sa adopte Noul Concept Strategic care ar defini misiunea Aliantei intr-o lume devenita un loc foarte periculos din cauza terorismului, proliferarii armelor nucleare, crimei organizate, insecuritatii energetice si conflictelor regionale.
Asta pentru ca viziunea europeana si cea americana raman foarte diferite, daca nu chiar ireconciliabile. SUA vad o alianta globala gata sa intervina in orice loc din lume unde "arde", europenii cred ca NATO se indeparteaza prea mult de "casa" invitand teroristii sa actioneze pe teritoriul statelor membre, cum s-a intamplat in Spania si Marea Britanie.
In loc de Noul Concept Strategic, statele membre vor primi in mape un proiect de ghid politic ce defineste totusi noile amenintari. Astfel ca Riga a ramas doar summitul pregatitor al celui aniversar din 2009, la care Statele Unite si Franta vor avea noi presedinti, dar nu obligatoriu si alte conceptii.
Afganistanul, pe agenda intalnirii, va fi insa un test pentru Alianta, iar decizia va lasa sa se intrevada si directia NATO. Daca Franta si Germania vor consimti sa se implice mai mult in confruntarea cu insurgentii si sa se alature americanilor, canadienilor, britanicilor si australienilor in campania din Sud.
Succesul misiunii din Afganistan este vital pentru supravietuirea si transformarea NATO, cred cei mai multi analisti politici.
Vladimir Putin nu va fi prezent in Letonia, dar privirea sa va fi simtita peste granita, la primul summit NATO pe pamantul fostei UR