Femeile ar putea avea pensii mai mici cu aproape jumatate fata de barbati, daca proiectul de lege privind pensiile administrate privat se va aproba in forma actuala.
Forma actuala a proiectului de lege privind pensiile private obligatorii, aflat in dezbaterea Parlamentului, avantajeaza companiile de administrare a fondurilor in detrimentul intereselor salariatilor, sustin reprezentantii Cartel Alfa si cei ai Centrului de Parteneriat pentru Egalitate (CPE).
DEZAVANTAJ. Pensiile care revin femeilor ar putea fi diminuate la circa jumatate din cele pe care le primesc barbatii, deoarece ele contribuie o perioada mai mica la fondurile de pensii. In Romania, speranta de viata a femeilor dupa pensionare este mai mare decat cea a barbatilor, iar valoarea contributiilor unei femei la un fond privat de pensii se va imparti la un numar mai mare de ani. Astfel, pensia unei femei va fi mai mica decat cea a unui barbat, desi contributiile sunt egale. "In prezent, femeile se pensioneaza cu cinci ani mai devreme decat barbatii, ceea ce intr-o schema de pensii private la care se contribuie cu un procent fix din venituri afecteaza negativ marimea activelor personale ale femeilor si implicit pensia lor", a declarat Alina Chiriac, manager de program in cadrul CPE.
Organizatia solicita autoritatilor introducerea in dezbatere publica a ideii egalizarii varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor, pentru inlaturarea discrepantelor.
Totodata, CPE cere ca la calculul pensiei lunare sa se utilizeze tebele biometrice unisex, folosindu-se media aritmetica dintre speranta medie de viata a femeilor si cea a barbatilor.
ADMINISTRARE SCUMPA. Pe de alta parte, actuala forma a legii prevede comisioane de administrare a fondurilor de pensii prea mari, de circa 30%-40% din valoarea contului individual, acestea urmand sa fie platite integral de salariati, avertizeaz