Zahar autohton cu gust amar • In timp ce germanii au reusit sa aduca pe linia de plutire fabrica de zahar de la Roman, israelienii de la Pascani au vandut Nectar SA la fier vechi • Unitatile economice din domeniul procesarii sfeclei de zahar trec in ultimii ani printr-o vadita criza financiara
Economia judetului se duce de rapa. Chiar daca specialistii de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sustin ca in urmatorii ani productia de sfecla de zahar de la Iasi va creste, singura fabrica de zahar din zona este inchisa. Oportunitatea nu a fost ratata de germanii de la Agrana Zucker und Starke, care detin o fabrica de prelucrare a sfeclei de zahar si a zaharului brut la Buzau. Mai mult, germanii au stat la cotitura si au preluat in anul 2000, in momentul in care SC Nectar SA Pascani a inceput sa se clatine, SC Danubiana SA Roman, devenita anul trecut Agrana SA Roman. In timp ce germanii au reusit sa aduca Danubiana pe linia de plutire, israelienii de la Pascani au vandut Nectar SA la fier vechi. In acest moment, toata productia de sfecla a judetului ajunge la Roman. Producatorii din zona Pascani, cea mai importanta din punctul de vedere al culturii de sfecla, pierd destul de mult din cauza transportului.
Unitatile economice din domeniul procesarii sfeclei de zahar trec in ultimii ani printr-o vadita criza financiara. Fabrica de Zahar SA Bod - Brasov, Agrana SA Roman, Zahar SA Calarasi si Zaharul SA Ludus sunt de trei ani pe pierderi, in timp ce datoriile la bugetul de stat, pentru firmele din domeniu, au ajuns la ordinul miilor de miliarde. Nu de putine ori, producatorii si procesatorii de zahar au acuzat autoritatile de faptul ca au dus o politica neechitabila si nu au sprijinit acest sector. Criticile s-a indreptat indeosebi spre importurile de zahar din Republica Moldova, de la sfarsitul anului 2004, an i