(Foto: Replica de Constanta)
Apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va avea un impact major si asupra sistemului bancar autohton, la fel ca si asupra celorlalte sectoare ale economiei nationale.
Asupra acestui aspect, cei mai cunoscuti bancheri din judetul Constanta - judet cu mai multe institutii bancare chiar si decat Bucurestiul - si nu numai s-au pronuntat in exclusivitate pentru cotidianul „Replica”.
Potrivit opiniilor acestora, impactul aderarii asupra sistemului bancar mioritic va fi unul dublu: pe de o parte aderarea va conduce la o sporire a concurentei deja acerbe pe piata financiara romaneasca, iar pe de alta parte enormele fluxuri de capital care vor intra in tara noastra dupa 1 ianuarie 2007 fie sub forma fondurilor europene structurale (peste 35 mld.de euro in urmatorii 5 ani), fie sub forma capitalurilor private, vor ridica problema gestionarii lor de catre banci.
In plus, eliminarea taxelor vamale si celelalte facilitati oferite deopotriva companiilor din spatiul comunitar pe teritoriul romanesc, cat si firmelor mioritice pe piata UE, va provoca un veritabil seism in mediul de afaceri autohton, seism cu urmari destul de negative asupra IMM-urilor, dar si pozitive pentru societatile indigene pregatite pentru concurenta reala de pe piata comunitara, aceste schimbari majore in economia nationala fiind de asteptat sa influenteze profund si sistemul bancar din Romania.
Alexandru Georgescu, director general zonal CEC pentru Constanta si Tulcea: „Cred ca va fi benefica aceasta concurenta ce va rezulta din aderarea la UE. Dupa ianuarie 2007 celelalte banci europene vor avea posibilitatea sa-si deschida in Romania agentii, cel putin pe zona de creditare.
Intrucat vor exista multe alte oportunitati in domeniul bancar si concurenta v