Moartea unui top-model brazilian readuce în discuţie înfometarea de dragul frumuseţii
Cel mai mic defect observat, cea mai mică scăpare sunt trăite ca nişte eşecuri care pun sub semnul întrebării valoarea personală. Fanget spune că a renunţa la perfecţionism nu înseamnă a renunţa la exigenţă sau la vise şi ambiţii, ci mai degrabă înseamnă a-ţi accepta viaţa cu bunăvoinţă şi realism.
Perfecţionismul consumă energie vitală. Inconvenientele: nu ai timp de tine, eşti adesea în conflict cu cei apropiaţi, crezi că o singură greşeală strică absolut tot, nu eşti niciodată deplin relaxată.
Specialistul recomandă calea de mijloc, regăsirea nuanţelor, descoperirea plăcerilor. Acceptă-ţi limitele şi slăbiciunile, pentru că asta înseamnă maturitate, este sfatul lui Fanget. Lucru acesta este valabil şi în industria modei. Scriitorul francez Olivier Bordolle susţine că imaginea strălucitoare şi prezentă peste tot, imaginea-etalon a fetei filiforme, prezentă în reclame, ajunge să tortureze până la anorexie. El denunţă tirania psihologică a top-modelului, care face să sufere atâtea femei. Acest fapt a fost pus din nou în discuţie după ce un manechin brazilian în vârstă de 18 ani, cântărind doar 40 de kilograme la o înălţime de 1,74 metri a murit în urmă cu câteva săptămâni, medicii neputând să o salveze. Tânăra ajunsese să se hrănească doar cu mere şi roşii pentru a-şi menţine greutatea de teamă să nu fie concediată. Un alt manechin se luptă să trăiasă într-un spital din Bolivia.
Casele de modă se apără
Un purtător de cuvânt al Casei de modă Chanel declara pentru AFP că "moda nu este responsabilă pentru aceste tragedii". Preşedintele federaţiei franceze de haute couture, Didier Grumbach, arată cu degetul spre societate care ar cere aşa ceva. Până şi leşinul de duminică a premierului Berlusconi se pare că se datorează unei drastice cure de slăbire pe care