Daca, pina nu demult, lucratorii de la Starea Civila se intilneau cu nume care mai de care mai ciudate date de parintii romi nou-nascutilor, in acest an, s-a observat ca numele copiilor respecta traditiile comunitatilor locale, neexistind prenume atipice.
Informatia, furnizata de Biroul de Stare Civila, este considerata de consilierul judetean Sandel Grosu, seful Biroului Judetean pentru Romi Braila, ca o consecinta a schimbarii mediului de informare si, in parte, a mentalitatii comunitatii rome. "Cred ca una dintre explicatii este ca romii au vazut multe telenovele, iar numele personajelor sint comune. Pe de alta parte, cei ce poarta nume mai aparte au vazut cum sint priviti de societate. Daca un rom spune ca il cheama Ministru, cei din jur pufnesc in ris. Acesta, cu siguranta, nu ii va da un nume ciudat copilului sau, pentru a nu fi tinta glumelor celor din jur. Altul, daca a fost in Germania, si-a botezat copilul cu numele acestei tari. Numele alese pentru copii reflecta o anumita stare a parintilor, in momentul alegerii lor, adultii facind diferite asociatii", ne-a relatat Sandel Grosu.
Sursa citata a enumerat citeva nume, intilnite astazi la adulti: Secret, Student, Suedia, Mercedesa sau Sopirla.
De asemenea, se observa ca, odata cu cresterea gradului de educatie, romii cauta pentru copii nume cit mai frumoase, tinzind sa elimine diferenta dintre numele copiilor lor si cei ai majoritarilor romani.
Dupa cum a subliniat profesorul de limba romani, Gina Anton, in comunitatea roma din Lacu Dulce, spre exemplu, se intilnesc din ce in ce mai rar copii cu nume rome sau inspirate din telenovele, parintii preferind numele romanesti.
"Mie mi-a placut foarte mult serialul Dallas asa ca mi-am botezat fetita, care are acum 7 ani, Sue Elen" ne-a istorisit Valter Constantin. Acesta a tinut sa sublinieze ca romii, indiferen