Liderul Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, intra tot mai mult pe teritoriul traditional al nationalistilor, preluind din portofoliul Partidului Romania Mare nu doar agresivitatea antimaghiara, ci si temele antieuropene cu care defila, acum citiva ani, Corneliu Vadim Tudor. Presedinte al unui partid care nu depaseste in sondajele de opinie 2% din optiunile de vot, Gusa incearca sa exploateze culoarul virgin al euroscepticilor, folosit cu multa precautie chiar si de extremistii profesionisti.
Manifestul in Europa, dar nu asa!, dat publicitatii la 24 noiembrie 2006 de catre presedintele PIN, contine toate ingredientele populismului, de la interesul national, subminat atit de guvernarile care s-au perindat in perioada postdecembrista, cit si de Uniunea Europeana, pina la necesitatea restabilirii unui stat puternic care sa protejeze si sa refaca demnitatea pierduta a romanilor. Manifestul PIN este conceput de asa maniera incit Cozmin Gusa sa apara in postura patriotului-salvator care face politica „dintr-un motiv simplu: cred ca tara mea poate ajunge la fel de respectata si dezvoltata ca orice membru al UE si cred ca romanii merita sa-si traiasca visul, o viata buna pentru ei si copiii lor“. Doar el are curajul sa spuna adevarul si doar el stie care este calea pe care ar trebui sa o urmeze Romania in asa fel incit „interesele populatiei“ sa fie aparate, intr-o perioada in care politicienii se impart in doua categorii: „cei care promoveaza interesele capitalistilor din Occident si cei care promoveaza interesele capitalistilor din Romania“.
Tinar, pragmatic, cu alura sportiva, capabil sa analizeze spontan realitati politice si economice, Cozmin Gusa stie sa se faca placut auditoriului de toate categoriile, evitind sa para „un om din popor“, precum Gigi Becali, sau un extremist-nostalgic, precum Vadim Tudor. Cu toate acestea, discu