Scumpirea ar fi fost de doar un eurocent pe halba. Exista o competitie intre vin si bere. Romanii nu stiu cum vor plati acciza pe rachiu
Cehia, unul dintre statele cu cel mai ridicat consum de bere la nivel european, a blocat planul de majorare a accizelor la aceasta bautura, in conditiile in care adoptarea modificarilor fiscale trebuie aprobata in unanimitate de membrii UE.
Comisia Europeana urmarea majorarea taxelor minime aplicate berii si altor bauturi alcoolice, pentru a reflecta avansul inflatiei. Finlanda, statul care detine presedintia UE, a propus o solutie de compromis, care prevedea majorarea accizei minime cu 4,5%, comparativ cu 31%, in baza propunerii initiale. Cresterea taxei pentru bauturile spirtoase ar fi fost mentinuta la 31%.
In cazul unui avans de 31% al accizei, pretul platit in Cehia pentru jumatate de litru de bere ar fi crescut cu un eurocent.
Cehia urmareste mentinerea nivelului actual al accizelor, intrucat nu exista accize similare pentru vin, in multe state europene. "In mod clar, exista o competitie intre vin si bere. Nu putem accepta o masura care dezavantajeaza un produs caracteristic Cehiei, precum berea. Nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar discutiile vor continua", a declarat ministrul ceh al Finantelor, Vlastimil Tlusty.
Oficialul ceh a precizat ca negocierile vor fi reluate in primavara sau toamna anului 2007, dupa realizarea unui studiu pe aceasta tema. Consumul de bere din statele blocului comunitar se plaseaza la 60 miliarde de litri anual.
Acciza pe tuica, greu de incasat
Accizarea productiei de tuica si rachiuri din fructe realizate de micii producatori va pune probleme administratiilor fiscale si nu vor fi gasite solutii pentru a incasa accize pentru toata productia, a declarat Victoria Tomi, consilier in Ministerul Finantelor Publice, citata de Mediafax.
"P