Domeniul nu este pe deplin integrat in UE. Licitatii defectuoase in sector. Lipsa fortei de munca - o mare problema
In 2005, piata s-a situat la circa sase miliarde de euro, conform asociatiei constructorilor ARACO, iar pentru 2007 este estimat un ritm de crestere cu 25-30%. Cu toate ca s-au inregistrat cresteri in sector, piata constructorilor ina se confrunta si se va confrunta si dupa integrara in spatiul comunitar, cu mari probleme. Piata constructiilor este pregatita doar partial pentru aderarea in Uniunea Europeana, asest sector confruntandu-se in continuare cu probleme precum lipsa fortei de munca calificata.
"Anul viitor va insemna mai multi bani pe piata constructiilor, mai multe proiecte de investitii, iar daca firmele de constructii nu isi vor da seama ca trebuie sa dea salarii mai bune la muncitori, pentru a aduce pe piata romaneasca din alte tari, atunci vom avea o problema foarte mare", a spus Laszlo Borbely ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Borbely a precizat ca a aflat despre situatii, in tara, unde muncitorii merg de la un santier la altul, impreuna cu antreprenorii. "Avem o problema si cu gradul de calificare a fortei de munca. Constructorii trebuie sa se gandeasca si sa faca o strategie pe termen lung in care sa se prevada ce inseamna pentru ei integrarea si aceste investitii", a precizat Borbely.
Tehnologii din anii '60
Bani vor fi, dar nu prea o sa avem cu cine sa-i folosim. Romania va beneficia de fonduri importante alocate de Uniunea Europeana in domeniul constructiilor, care trebuie insa utilizate eficient, in conditiile in care contributia la bugetul european va avea valori ridicate, de pana la 1% din PIB, a declarat presedintele Patronatului Societatilor de Constructii, Gheorghe Polizu.
"Trebuie sa invatam sa avem programe de constructii, pentru ca vom pr