Practic, contravenţiile vor fi traduse în puncte, existând şi o clasificare a acestora în cinci categorii după cum urmează: Clasa I - între 2 şi 3 puncte; Clasa II - între 4-5 puncte; Clasa Practic, contravenţiile vor fi traduse în puncte, existând şi o clasificare a acestora în cinci categorii după cum urmează: Clasa I - între 2 şi 3 puncte; Clasa II - între 4-5 puncte; Clasa III - 6-8 puncte; Clasa IV - 9-20 puncte şi Clasa V - 21-100 puncte. Ultima clasă de amenzi este destinată exclusiv persoanelor juridice.
Suspendarea permisului la cumul de puncte
În afară de cazurile în care permisul poate fi reţinut pe loc, suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile se va dispune şi atunci când persoana în cauză a acumulat 15 puncte de penalizare. Dacă în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări, un conducător auto adună alte 15 puncte, permisul va fi suspendat pentru 60 de zile. În ambele situaţii, comunicarea suspendării este făcută prin înştiinţare scrisă, iar contravenientul este obligat să predea permisul de conducere în termen de 5 zile din momentul în care ia la cunoştinţă. Neprezentarea contravenientului în acest termen atrage majorarea suspendării cu alte 30 de zile.
Punctele de penalizare se anulează la şase luni de la data constatării contra-venţiei.
La cererea motivată a posesorului permisului de conducere, perioadele de suspendare pot fi reduse de către Poliţia Ruieră, dar nu mai puţin de 30 de zile.
Situaţiile în care se reţine permisul
Noul Cod Rutier precizează clar situaţiile în care permisele de conducere vor fi reţinute, pe loc, pe o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile.
Noile prevederi legale precizează că, pe lângă amendă, dreptul de a conduce poate fi suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, atunci când conducătorul auto săvârşeşte următoarele fapte:
n depăşirea coloa