Datele bune venite din economie nu au avut efectul scontat: dolarul a ramas “la podea”. Desi pietele de capital au fost capabile sa faca un rebound, cotatiile din piata Forex nu au inregistrat modificari esentiale fata de sesiunea precedenta. Dolarul inca nu a semnat capitularea, dar nici nu da semne de revigorare. De ce oare? Ce sanse mai are dolarul?
Sa analizam pe rand datele...
Produsul Intern Brut din Statele Unite (valoarea preliminara) a inregistrat o crestere de 2,2% pentru cel de-a treilea trimestru (fata de 1,6% valoarea precedenta). Datele despre vinzarile de case noi au aratat ca este posibil ca declinul din sectorul imobiliar sa isi fi atins deja punctul extrem. In luna Octombrie s-au tranzactionat 1.004.000 de case noi fata de 1.037.000 in luna precedenta. Cu alte cuvinte, scaderea este extrem de mica.
Raportul “Beige Book” a evidentiat ca majoritatea regiunilor din Statele Unite si-au continuat cresterea economica moderata si ca in general activitatea manufacturiera se prezinta bine, singurele exceptii fiind sectorul de automobile si cel imobiliar.
Acest raport este extrem de important, pentru ca va fi luat in calcul la sedinta FED din 12 Decembrie, cand oficialii se vor intalni pentru a dezbate politica monetara. Piata este aproape unanima in estimarea ca dobanda de referinta la dolar va ramane neschimbata la 5,25%.
Deci sa rezumam: vesti bune din economie si, in mod logic sansele ca FED-ul, pentru a preintampina o scadere accelerata a activitatii economice, sa fie nevoit sa reduca dobanda in prima parte a anului 2007, ar trebui sa scada. Mai mult: nu a reiesit nimic din discursul lui Ben Bernanke din seara precedenta cum ca ar avea vreo intentie sa reduca in viitorul apropiat dobanda la dolar.
In alte conditii de piata, toate acestea ar fi dus la o apreciere a dolarului cu cel put