Ansamblul fostelor Ateliere Tipografice "Cartea Romaneasca" este situat pe Bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 58-60, in apropierea intersectiei cu Calea Dorobantilor. CLADIRI DE PATRIMONIU
Ansamblul fostelor Ateliere Tipografice "Cartea Romaneasca" este situat pe Bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 58-60, in apropierea intersectiei cu Calea Dorobantilor.
Este posibil ca in curand circa 7.000 mp sa fie disponibili in centrul Bucurestiului in urma demolarii partiale a cladirii fostei tipografii "Cartea Romaneasca". Conteaza oare ca aceasta cladire este monument istoric? In ciuda restrictiilor impuse de lege, asa cum se intampla, din pacate, adesea in cazul monumentelor, valoarea acestora este redusa la terenul pe care il ocupa. Dar totusi pot fi considerate fabricile patrimoniu arhitectural? Bineinteles ca da, pentru ca si uzinele, fabricile, atelierele, morile, minele, depozitele, infrastructura de transport si utilajele ce tin de domeniul industrial contin elemente cu valoare istorica, tehnologica, sociala si arhitecturala.
"Promovarea scrisului romanesc". O data infaptuita, Romania Mare trebuia consolidata, cum altfel daca nu prin cultura. Numele tipografiei nu a fost ales la intamplare, deviza fiind "promovarea scrisului romanesc". Societatea Anonima "Cartea Romaneasca" s-a infiintat prin fuziunea tipografiei "Carol Gobl", librariei-papetarie "Theodosiu-Jonitiu si Fiii" si Editurii "C-tin Stefea". Istoria Editurii "Cartea Romaneasca" este putin diferita de cea a tipografiei. "Cel mai vechi brand de carte din Romania" a fost infiintat in 1919, s-a desfiintat in 1948, pentru a fi reinfiintat in anul 1970, ca editura a Uniunii Scriitorilor, sub conducerea lui Marin Preda, care i-a ramas director pana in 1980. In aceasta perioada a dominat piata culturala romaneasca. In mai 2005 a fost preluata de catre Polirom.
Tipografia din Bonaparte . Dat