E un sortiment de paine cu bune si cu rele: ceva E-uri, margarina... De aceea, va fi invitata la masa cu pre-cautie de cardiaci, diabetici si per-soanele predispuse la obezitate. CE MANCAM, CE BEM Un sortiment de paine cu bune, dar si cu rele: ceva E-uri, margarina... De aceea, va fi invitata la masa noastra tinand seama de sfatul specialistului.
In obtinerea acestui sortiment de paine, producatorul a folosit urmatoarele ingrediente: faina alba de grau, apa, drojdie, grasimi vegetale hidrogenate (tip margarina), gluten (de tip nespecificat), sare iodata (clorura de sodiu), zahar (zaharoza), faina de soia, emulgator (E 472b - stearoil-2 lactilat de sodiu), conservanti (E 200 - acid sorbic, E 282 - propionat de calciu), aroma nespecificata, nu stim! naturala, artificiala, antioxidant (E 300 - acid ascorbic), enzime.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, mai spune ca "faina alba de grau este dezechilibrata nutritional, bogata in glucide, impreuna cu zaharul reprezentand 49% din masa produsului. Este paine saraca in fibre alimentare - 0,18 g/100 g de produs".
Specialistul nostru reaminteste ca fibrele alimentare sunt absolut necesare unei bune stari de sanatate, recomandandu-se un consum de aproximativ 30 g zilnic. Pozitiv este ca painea are in compozitie faina de soia, care ridica valoarea biologica a proteinelor graului. "Dar, din pacate, nu cunoastem cantitatea de faina de soia folosita. Pe de alta parte, pentru marirea perioadei de valabilitate - stim cand expira, dar nu si cand a fost produsa - au fost adaugati conservanti chimici: acid sorbic si propionat de calciu. Primul conservant poate provoca alergii, iar cel de-al doilea nu se recomanda consumului frecvent, desi, cum bine stim, painea reprezinta pentru romani un aliment de baza consumat zilnic.
Componente nesanatoase sunt si