Aproape toate cele 585 de monumente istorice existente pe raza judetului Maramures au nevoie de reparatii sau restaurare. Potrivit Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Maramures, numai pentru reabilitarea celor 17 biserici din lemn este necesara o investitie de circa 13 miliarde lei.
Directorul institutiei amintite, Ioan Marchis, a declarat, joi, ca ,,la solicitarea prefectului, s-a facut o evaluare a starii monumentelor istorice din judet, din care a reiesit situatia dezastruoasa in care se afla cele mai multe obiective”.
Daca cele 17 biserici din lemn nu vor fi introduse rapid intr-un program de reabilitare, risca sa se prabuseasca. De asemenea, starea de conservare a celorlalte 76 de lacasuri de cult este necorespunzatoare. In cele mai multe biserici de lemn este nevoie de restaurarea picturilor. Pentru ca in orice astfel de situatie exista si "tapi ispasitori" , conducerea Directiei de Cultura Maramures da vina pe primarii din judet. Marchis spune ca acestia ar trebui sanctionati, insa mai intai trebuie modificat statutul Directiilor de Cultura.
"Situatia se poate schimba, deoarece exista tendinta de a transforma Directiile de Cultura in Inspectii, ceea ce inseamna ca, dupa aceasta modificare, vom merge pe teren si vom da sanctiuni”, a adaugat Ioan Marchis. Primarii invoca, la randul lor, lipsa resurselor financiare, fiind acuzati chiar si de faptul ca nu se implica, asteptand doar sa primeasca bani de la Bucuresti pentru efectuarea unor lucrari la monumentele istorice. Ei au fost sfatuiti sa puna la punct programe viabile pentru a putea beneficia de finantare europeana.
Aproape toate cele 585 de monumente istorice existente pe raza judetului Maramures au nevoie de reparatii sau restaurare. Potrivit Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Maramures, numai pentru reabilitarea celor 17 biserici din