Rodica Culcer: "Istoria este o profesoara buna pe care prea putini o asculta. Ea ne invata de pilda ca Romaniei nu i-a venit niciodata nimic bun de la Rasarit."
Rusii ne-au confiscat tezaurul, ne-au ciuntit teritoriul, au fortat abdicarea Regelui Mihai, ne-au impus regimul comunist si ne-au spoliat.
Daca largim putin perspectiva istorica, vom constata ca nu o data Rusia s-a inteles cu Germania in dauna altor state europene. In urma pactului Molotov-Ribbentrop, Romania a pierdut Basarabia si Bucovina de Nord.
Dupa razboi, cand comunismul ne-a fost livrat din furgoanele Armatei Rosii, puterea sovietica a avut grija sa infiinteze SOVROM-urile in scopul exploatarii petrolului romanesc in folosul Uniunii Sovietice.
Acum rusii se intorc, privesc din nou cu jind la petrol si vor sa ne faca dependenti de Gazprom, adica din nou supusi ai imperiului renascut sub sceptrul tarului Putin. Din nou, ca in 1939, aliatul Rusiei este Germania.
Fostul cancelar federal Gerhard Schr?der are tupeul sa vina la Bucuresti si sa ne ceara sa sustinem dezvoltarea Gazprom. Bun prieten cu Vladimir Putin, domnul Schr?der conduce astazi compania E.ON, o societate mixta constituita de Ruhrgas si Gazprom.
Oficialii germani isi apara dependenta de gazele rusesti cu un zel demn de o cauza mai nobila; tot ei cauta sa demonstreze ca Rusia zilelor noastre este un partener de afaceri serios, fara riscuri politice.
Si totusi! Este scris negru pe alb, in "doctrina energetica" a Kremlinului, ca "rolul Rusiei pe pietele energetice mondiale determina in mare masura influenta sa geopolitica" si ca industria petroliera si a exploatarii gazelor naturale au devenit "instrumente ale politicii interne si externe".
Cum Gazprom, companie de stat, nu poate vinde gaze pe piata ruseasca la un pret mai mare de 40 de dolari pe