Documentele publicate pe site-ul MEC au multe lacune. Contractul Electrica Oltenia este o anexa: "Act aditional la statut"
Intentia Ministerului Economiei si Comertului de a publica pe site-ul sau contractele de privatizare incheiate in sectorul energetic ar putea fi interpretata drept praf in ochii opiniei publice.
MEc a anuntat ieri dimineata ca "transparenta" survine "in urma transmiterii acordului din partea firmelor care au achizitionat pachete majoritare de actiuni in cadrul procesului de privatizare a societatilor comerciale din sectorul energetic", cu exceptia Planurilor de Afaceri.
Dar lucrurile nu stau asa. Dintre cele sapte contracte de privatizare, pe site-ul ministerului au fost publicate numai... sase, si acelea cu serioase lacune.
Astfel, in timp ce anexele D, R, S, T, V (contractul Escrow) ale contractului de privatizare a Petrom lipsesc, la cele ale Distrigaz Nord si Sud nu poate fi accesata anexa D. La Electrica Banat si Dobrogea nu este publicata nicio anexa dintre cele 14 mentionate, dar la Electrica Moldova sunt toate, cu exceptia contractului Escrow.
Insa de-a dreptul confuz este contractul de privatizare al societatii Electrica Oltenia: in loc de acesta, ieri dimineata, pe site-ul MEC apare "Anexa 1 - Act aditional la statut". Si asta in afara faptului ca documentele Electricelor sunt "versiuni pentru semnare", motiv pentru care pe cele ale Electrica Moldova nu apare niciun fel de nume, cu atat mai putin vreo semnatura.
In ceea ce le priveste pe celelalte Electrica - Banat, Dobrogea si Oltenia, avizul este dat de "reprezentantul autorizat" Nicolae Coroiu.
Cei patru actionari sunt... cinci
Totusi, ceva mai "transparent" este contractul de privatizare al SN Petrom SA. Dar numai daca nu luam in calcul absenta procentelor detinute de ceilalti actionari in afara cumparatorului celo