"Risul e cel mai bun medicament". "Cine ride la urma ride mai bine". "Rizi si intreaga lume va ride cu tine. Plingi si ai sa o faci singur". Iata citeva proverbe despre ris. Mark Twain spunea la rindu-i ca risul este una dintre cele mai bune arme din lume, dar si cea mai putin folosita.
Americanii au reputatia de a fi relaxati, usor de amuzat, prietenosi si cu simtul umorului. Si totusi unii dintre prietenii mei au observat ca sub aceasta aparenta, americanii se iau foarte in serios. Valul de "corectitudine politica" care a durat mai bine de douazeci de ani a facut tabu aproape orice fel de gluma fie ea politica sau potential jignitoare. Numai cei cu gusturi dubioase fac glume despre minoritatile etnice, despre alte culturi, despre femei, blonde sau despre persoanele supraponderale. Daca pe de o parte a protejat sentimentele unora, a ajutat, probabil, la oprirea perpetuarii stereotipurilor si prejudecatilor si a facut locurile de munca mult mai placute, corectitudinea politica a redus la tacere si discursuri care ar fi putut duce la adevarata toleranta si intelegere a celor care sint diferiti de noi.
Recent am auzit multe despre noua productie "Borat", despre un kazac care vrea sa invete despre America. Printre ofensele din film se numara si reprezentarea taranilor rromi-romani drept tarani kazaci, care pretind acum ca au fost inselati si prezentati intr-o lumina defavorabila, din moment ce ei au crezut ca filmul turnat la ei in sat va fi un documentar.
"Borat" s-a asezat confortabil in topul vinzarilor de weekendul trecut, ceea ce indica faptul ca publicul il gaseste foarte amuzant, desi si scandalul din jurul productiei poate fi indeajuns pentru a aduce oamenii in salile de cinematograf.
Dupa unii, actorul britanic a incercat sa atace "corectitudinea politica" a societatii americane. Si poate ca e adevarat ca filmul e com