Este ora 3. Te simţi obosită, iar cheful de muncă nu mai este cel de dimineaţă. Chiar dacă ai "devorat" o pungă de chipsuri şi un şniţel cu cartofi prăjiţi, parcă a-i mai ronţăi ceva. Însă te-ai gândit vreodată că tot ceea ce mănânci la serviciu te poate obosi, lăsând la o parte efectele asupra siluetei? Pentru a fi plini de energie în timpul zilei, trebuie să învăţăm să facem o selecţie a alimentelor, să le repartizăm corect şi să găsim un loc adecvat de luat masa. Important este ca organismul să primească, pe parcursul întregii zile, alimente de bună calitate, bine pregătite şi atractive, ne recomandă prof. dr. ing. Rodica Segal, de la Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi, expert în nutriţie. Potrivit acesteia, de cele mai multe ori, raţia alimentară (alimentele consumate în 24 de ore) este repartizată în 3 prize (mese). Mai bine este însă să se consume în 4 sau 5 prize, trei principale şi două gustări. De aceea, la serviciu pot fi două gustări (la orele 10 şi la 16) şi o masă principală la orele 12,30-13,00. Într-o asemenea structurare, la micul dejun ar trebui consumate alimente care să acopere 30% din energia zilnică, la prânz - 40%, la cină - 20%, iar la cele două gustări - câte 5%. Gustările pot fi: un fruct, un iaurt, o brioşă, în general alimente care să aducă în jur de 100 kcal/porţie. Pentru masa de prânz trebuie alese alimente care să se digere uşor, să nu fie în cantitate mare şi mai ales să fie tonice, energizante, pentru a susţine activităţile din a doua jumătate a programului de muncă. Trebuie ştiut că un volum mare de alimente (o masa abundentă) solicită organismul pentru metabolizarea lor, induce o oboseală (moleşeală) şi creează dificultăţi în parcurgerea programului de după-amiază. Necesarul energetic este diferit Efort mic (funcţionari, profesori, medici, arhitecţi, avocaţi, vânzători) n Bărbaţi: 2.800 kcal/zi n Femei: 2000 kcal/zi E