Fetita din imaginea alaturata a fost fotografiata prin anii 1970,pe cand avea doar 4 ani, intr-o vizita la bunici. Autorul fotografiei este unul din miile de fotografi ramasi anonimi care colindau pe atunci tara, strigandu-si oferta prin balciuri si targuri, prin sate in care locuitorii inca mai citeau ziarul Scinteia la lumina galbuie a lampii cu gaz. Patrioniu
Fetita din imaginea alaturata a fost fotografiata prin anii 1970,pe cand avea doar 4 ani, intr-o vizita la bunici. Autorul fotografiei este unul din miile de fotografi ramasi anonimi care colindau pe atunci tara, strigandu-si oferta prin balciuri si targuri, prin sate in care locuitorii inca mai citeau ziarul Scinteia la lumina galbuie a lampii cu gaz.
Exista prin casele romanilor din intreaga tara albume cu fotografii aproape identice: un copil speriat, calare pe sau sprijinindu-se de o caprioara impaiata, cu margelele de sticla pe post de ochi sclipind rece si trist. Sau o fotografie facuta iarna, cu ocazia celebrelor "orasele ale copiilor": cate un prichindel infofolit ca un eschimos, cu fata acoperita pe jumatate de un fular gros, privind dezorientat de langa Alba-ca-Zapada si piticii ei.
IPOSTAZE. La mare, fotografiile se faceau si inca se mai fac cu maimute, cu pui de tigri sau de lei, cu palmieri de plastic, cu salvamarul, cu vaporasul de croaziera. La munte, pe langa clasicele animale impaiate, fotografii mai aveau in oferta amintiri de la cascada, iar daca statiunea n-avea nici o cascada, mergea si un decor cu stalactite si stalagmite.
Mai sunt fotografiile de la tara, toamna, cand familia de oraseni se intorcea acasa sa-si ajute parintii la stransul recoltei. Sunt fotografiile de la gradinita, cu Mos Gerila sau Mos Craciun, de demult; pozele de la serbarile scolare, cu copii in uniformele largi, cumparate "mai mari, sa le aiba si la anul". Sunt si fotografiile de 1 si 8