Schimbare populistă de ştafetă la şefia mişcărilor de stânga în America Latină Ca urmare a intervenţiei medicale suferite în iulie, pentru oprirea unei masive hemoragii intestinale, Fidel nu şi-a putut sărbători la 13 august cea de-a 80-a aniversare, care a fost amânată pentru a coincide cu ziua debarcării istorice de pe nava Granma.
Iată însă că starea sănătăţii nu i-a îngăduit nici de data aceasta să fie prezent, mulţumindu-se să urmărească parada la televizor, sub supravegherea medicilor. Absenţa sa pare a confirma că maladia de care suferă este foarte serioasă, poate terminală, existând şanse minime să mai reia vreodată frâiele puterii.
Raul Castro, pentru negocieri cu SUA
În locul lui, parada a fost primită de fratele său, Raul (75 de ani, comandantul forţelor militare), prin faţa căruia, în Piaţa Revoluţiei, au defilat tancuri demodate de fabricaţie sovietică, avioane cu reacţie MIG şi lansatoare antirachetă. În cuvântarea sa, reafirmând că poporul Cubei nu va precupeţi nimic pentru a-şi apăra independenţa şi suveranitatea, Raul şi-a manifestat, în acelaşi timp, disponibilitatea "de a rezolva la masa negocierilor îndelungata dispută cu SUA, atât timp cât ele se vor baza pe principiile egalităţii, reciprocităţii, neamestecului şi respectului mutual". Or, în lunga perioadă de când se află la putere, El Lider Maximo se prevala totdeauna de o asemenea ocazie pentru a ataca superputerea învecinată. Faptul că Raul oferă acum Americii ramura de măslin pare a sugera fie că Fidel i-a indicat să adopte o poziţie mai flexibilă, fie că Raul însuşi înclină spre o asemenea poziţie. şi într-un caz şi într-altul, cuvântarea ar putea prevesti un punct de cotitură în relaţiile cubanezo-americane.
La tribună, alături de Raul s-au aflat conducători cunoscuţi ai stângii latino-americane, între care preşedinţii Evo Morales al Columbiei şi Daniel Ortega al Nic