auzit cineva de Bansko? Cu siguranta, putini. La fel de putini stiu ca, la inceputul acestui an, publicatia germana „Die Zeit“ a desemnat acest oras bulgar drept capitala a statiunilor de iarna din Estul Europei, iar in unele ghiduri turistice editate in Marea Britanie, in 2006, Bansko este declarata statiunea dezvoltarea cea mai rapida din Europa.
Vara trecuta, industria ospitalitatii din Romania era sa moara de ciuda din cauza succesului pe care l-au inregistrat statiunile bulgare de litoral - Albena, Nisipurile de Aur si Coasta Soarelui. Si mai ingrijorator pentru industria autohtona este ca si la capitolul statiunilor de iarna bulgarii incep sa ia un avant din ce in ce mai mare.
In Bulgaria, cele trei statiuni de vara sunt tot mai concurate de „troica” montana formata de ski resort-urile Borovetz, Pamporovo si Bansko. Ultima, mai ales, a devenit tinta preferata a investitorilor si speculatorilor mici si mari, atat bulgari, cat si straini. Industria ospitalitatii din oras inregistreaza cel mai mare ritm de crestere din Bulgaria, si nu intamplator.
In ultimii cinci ani, in Bansko s-a investit masiv: peste 200 de milioane de euro au fost cheltuiti pentru imbunatatirea infrastructurii de transport si a celei turistice.
In prezent, statiunea detine peste 65 km de partii, deservite de 16 instalatii de transport (telegondole cu 8 locuri, telescaune cu 3 si 4 locuri, sapte teleshiuri si 10 baby-schiuri), iar calitatea suprafetei partiilor este asigurata de cele 12 masini de batut zapada si 40 de tunuri.
Bansko se afla in partea de sud-est a Bulgariei, la poalele masivului Pirin, unul dintre cele mai frumoase din Bulgaria. In afara de pitorescul zonei, dominata de cele 87 varfuri de munte si 150 de lacuri, statiunea Bansko detine 120 de monumente ale culturii, motiv pentru care localitatea a fost inclusa de UNESC