Lungul sir de asasinate care au zguduit capitala Rusiei inca de la caderea regimului sovietic a aruncat o pata neagra asupra politicii de la Kremlin, in conditiile in care Vladimir Putin a incercat constant sa dovedeasca faptul ca a reusit sa impuna stabilitatea politica in Rusia.
In ciuda tacerii liderilor europeni, care nu se inghesuie sa ceara explicatii pentru ultimele asasinate, opinia publica de pe batranul continent isi pune tot mai multe intrebari legate de marele vecin de la Rasarit.
[c:2:d]Si asta pentru ca persoanele indezirabile care au o legatura cu Cecenia sau care au indraznit sa critice politica presedintelui Putin continua sa fie lichidate in Moscova, fie in scara blocului cu o arma automata, fie in explozia unei masini.
Radiografia asasinatelor din toamna anului 2006
In umbra Kremlinului
Dupa caderea regimului comunist, in 1991, in Rusia au avut loc zeci de asasinate, tintele fiind figuri din lumea politica, economica si jurnalistica. Dupa o pauza de aproape doi ani, cand se credea ca autoritatile de la Kremlin au renuntat la prostul obicei de a “elimina” criticile acide, in toamna acestui an a inceput o noua sesiune de executii.
Cel care a deschis “sezonul de vanatoare” a fost Andrei Kozlov, presedintele Bancii Centrale din Rusia. Kozlov murit pe data de 14 septembrie intr-un spital din Moscova, dupa ce fusese impuscat, cu o zi inainte, in fata sediului clubului Spartak Moscova.
In atac, soferul sau a murit pe loc, iar bodyguardul a fost ranit. Surse din politie sustin ca Andrei Kozlov a fost victima unui asasinat la comanda. El era recunoscut pentru politica sa dura fata de bancile suspectate ca ar desfasura activitati ilegale.
Cazul cel mai mediatizat al sezonului 2006 este cel al ziaristei Ana Politkovskaia. Aceasta a fost impuscata mortal pe data de 7 octombr