Domnule economist-sef, pana la integrarea in zona euro mai sunt sapte ani. Este o perioada lunga sau scurta?
Multi au considerat ca, imediat dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ar trebui sa ne grabim si, in-tr-un an sau doi, sa adoptam si moneda euro.
Banca Nationala a avertizat din timp asupra suboptimalitatii acestui scenariu deoarece, pe de o parte, nu putem asigura convergenta nominala intr-un timp atat de scurt (nu putem reduce inflatia sub 2% de o maniera sustenabila), iar pe de alta parte, este nevoie de timp si pentru o mai mare convergenta reala (cresterea PIB/ locuitor, imbunatatirea infrastructurii, reducerea ponderii agriculturii).
Se pare insa ca am fost atat de convingatori cu transmiterea acestui mesaj, incat o mare parte a clasei politice si a societatii au perceput intrarea in zona euro ca pe un obiectiv foarte indepartat, pentru care nu merita sa faci eforturi inca de acum.
Or, perioada estimata de BNR, de 5-7 ani necesari pentru a pregati intrarea in zona euro, este calculata in ideea ca in intervalul respectiv reformele continua in ritm sustinut si are loc o intarire, nu o slabire a politicilor actuale.
Deci, pentru a va raspunde la intrebare: o perioada de 5 pana la 7 ani pentru adoptarea monedei comune nu este nici lunga, nici scurta, ci optima, cu conditia sa nu relaxam ritmul reformelor.
Am inteles, timpul pana la adoptarea euro nu reprezinta o perioada lunga, dar se poate prelungi daca reformele nu continua in ritm sustinut. Ati putea detalia de ce nimeni din clasa politica nu se grabeste sa discute serios despre integrarea in zona euro?
Din pacate, cea mai mare parte a clasei politice nu are un orizont de timp de 5-7 ani (care depaseste ciclul electoral), ci gandeste pe termen scurt, strict pentru urmatoarele trei luni.
Tocmai de aceea, cons