investitorilor sunt aproape siguri că introducerea TVA va genera costuri pe care le vor suporta, până la urmă, tot investitorii.În cazul pieţei la termen, comisioanele de tranzacţionare ori de investitorilor sunt aproape siguri că introducerea TVA va genera costuri pe care le vor suporta, până la urmă, tot investitorii.
În cazul pieţei la termen, comisioanele de tranzacţionare ori de administrare sunt atât de mici, încât nu ar mai avea de unde să se tragă cota de 19% revenind TVA. "Va trebui să mărim corespunzător comisioanele, altfel nu avem ce face. Dar în cazul nostru... noi luăm câteva mii de lei (vechi) la mia de euro tranzacţionată, aşa că nu cred că pentru investitori va fi un efort foarte mare. Acum, din 5.000 de lei încasaţi, împărţim banii cu Casa de Compensări şi cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Dacă şi Casa va trebui să plătească TVA, e clar că nu vom avea încotro - va trebui să luăm de la clienţi pentru a suporta acest cost. Nu vom adăuga absolut nimic pentru veniturile noastre, şi cred că, anul viitor, comisioanele vor ajunge undeva la 1,2 RON", ne-a declarat preşedintele Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri Sibiu, Teodor Ancuţa. El consideră că introducerea TVA în această secţiune a pieţei de capital "nu e deloc favorabilă dezvoltării pieţei şi probabil că decizia a fost luată fără consultarea celor vizaţi".
Sunt posibile retrageri masive de fonduri
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor (ANPI), Mihai Nicolaevici, nu exclude posibilitatea unor retrageri de fonduri, cauzate de aplicarea TVA asupra veniturilor din gestionarea fondurilor comune de plasament. "Nu cred că societăţile de administrare a investiţiilor vor fi dispuse să acopere din surse proprii cheltuielile generate de taxa pe valoarea adăugată. Dacă nu vor proceda aşa, este posibil ca unii investitori să plece din piaţă, nedorind să p