Federal Reserve (Banca Centrala a Statelor Unite) lanseaza din toate pozitiile mesajul ca riscul cel mai mare pentru economie este dat de inflatie si nu de cresterea economica. Insa atat dolarul cat si pietele de capital par sa nu tina cont deloc de aceast mesaj. Sa fi intrat oare FED-ul intr-o criza de credibilitate?
Atat dolarul cat si pietele de capital internationale au inchis saptamana pe minus. Dolarul a inregistrat cel mai mic nivel fata de Euro din luna Martie 2005 (la 1,3335) iar fata de lira sterlina a atins minimul din ultimii 14 ani la 1,9800. Indicii pietelor de capital au scazut peste 2% in Europa, in timp ce in Statele Unite scaderea cea mai mare a inregistrat-o Nasdaq100 (-2,2%).
S&P500 si Dow Jones (ajutati fiind de companiile petroliere) au scazut numai 0,3%, respectiv 0,7%.
La prima vedere, parca investitorii au dreptate cumva: zilele trecute au fost publicati doi indicatori cu referire la sectorul manufacturier care au aratat ca sectorul este in declin. Chicago PMI a scazut la 49,9 fata de 53,5 valoarea din luna precedenta, iar indicele ISM (tot manufacturier, dar la nivel national) a scazut la 49,5 fata de 51,2.
Nu am dat aceste cifre degeaba: in piata exista o terorie cum ca daca acesti indici inregistreaza o valoare sub 50 inseamna contractie economica. Pesimistii deja afirma ca suntem in stadiul incipient al unei recesiuni care isi va “arata coltii” in 2007 si se va intinde poate si in 2008.
Acesti pesimisti uita insa sa ia in considerare intreaga paleta a datelor macroeconomice recente. Produsul intern brut pentru cel de-al treilea trimestru a fost revizuit pozitiv la 2,2% fata de 1,6%, iar rata somajului aferenta lunii Octombrie se afla la o valoare extrem de mica: 4,4%, in scadere de la 4,6% luna precedenta.
OK veti spune. Acestea sunt date mai vechi, datele noi nu suger