Prof. dr. Filon Toderoiu - Sef de sector la Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane.
"Lipsa de viziune, nehotararea si incompetenta guvernelor postdecembriste au ingenuncheat sectorul zootehnic din Romania".
Ocupata cu asezarile si reasezarile de pe piata intereselor personale si de partid, cu impartirea si redimensionarea sferelor de influenta locale, clasa politica romaneasca vine in intampinarea marelui eveniment de la 1 ianuarie 2007 asa cum o stim: nepregatita. Dar daca politicienii sunt nepregatiti, cu atat mai putin sunt oamenii de rand si, in primul rand, taranii. Aderarea la Ue ne gaseste ca pe niste "pui golasi", amenintati de suflarea iernii. Aceasta postura umilitoare a inceput in urma cu trei-patru ani, pe cand Psd, preocupat de capitalul sau electoral, a incheiat la iuteala, cu spatele la zid, negocierile cu Ue. Dupa vanzarea scandaloasa a Petrom, Psd si-a pus la butoniera si periclitarea unor traditii milenare romanesti: pastoritul si cresterea vitelor. Dupa ce presedintele Basescu a incercat, fara succes, sa redeschida dosarul agricol, in 2005, starnind opozitia vehementa (si explicabila...) a Ue, nu ne-a mai ramas decat sa ne intrebam ce se va intampla cu ciobanii si cu crescatorii de vaci, cu laptele romanesc, imediat dupa aderare? Cateva raspunsuri ne ofera un specialist "curat" al problemei, prof. dr. Filon Toderoiu, sef de sector la Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane.
"In sectorul zootehniei, Romania are doar 50% din ce avea in 1990. Productia nationala de lana a fost desfiintata, iar ciobanilor le-a mers mult mai rau ca pe timpul lui Ceausescu, in ciuda anomaliilor de atunci"
- Care este zestrea agricola cu care Romania bate la portile Europei, domnule Filon Toderoiu?
- Romania are o suprafata de 14,8 milioane de hectare de teren agricol. Din aceasta suprafata imensa, 4,