Peste 500 de comunitati au transmis Ministerulului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei dosare de solicitare in vederea participarii la faza finala de selectie a proiectului "Economia Bazata pe Cunoastere", finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.
Proiectul este destinat comunelor si oraselor sub 30.000 de locuitori, dezavantajate din punctul de vedere al accesului la informatie.
"In prezent, o comisie formata din specialisti din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, alaturi de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Administratiei si Internelor si un sociolog evalueaza dosarele de solicitare, astfel incat pana la sfarsitul anului sa cunoastem cele aproximativ 200 de noi comunitati", a declarat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor.
"Pentru locuitorii acestor comunitati, includerea in proiect va facilita integrarea in Uniunea Europeana si tranzitia catre societatea bazata pe cunoastere, oferindu-le sanse egale cu cele ale locuitorilor din mediul urban in accesarea informatiilor digitale", a adaugat Nagy.
Din totalul celor 504 comunitati care au completat dosarul de solicitare, 442 sunt comune si 62 orase. Cele mai multe aplicatii (comune si orase impreuna) provin din judetele Suceava - 25, Mures - 24, Valcea - 23, Cluj - 20, Neamt - 20 si Bihor - 20. In cazul oraselor, cel mai mare interes de participare provine din judetele Mures - 5, Hunedoara si Harghita - 4, Alba, Bihor, Caras Severin, Gorj, Maramures si Suceava - 3.
In ceea ce priveste dosarele de solicitare pentru comune, cele mai multe sunt din judetele Suceava 22, Valcea 21, Cluj 20, Mures si Neamt - 19. Referitor la ponderea aplicatiilor pe regiuni geografice pe primul loc se situeaza Transilvania, Crisana, Maramures si Banatul, cu 227 de dosare de solicitare, urmate de Muntenia si Dobrogea - 151 si Moldova - 126.
Comisia interministeri