Privatizarile energetice s-au facut sub presiunea organismelor financiare mondiale si a UE.
Desecretizarea contractelor este un exercitiu democratic. Potrivit specialistilor, privatizarile energetice au fost facute sub presiunea organismelor financiare mondiale si a Uniunii Europene. Unii consultanti nu i-au sfatuit bine pe negociatorii romani, ceea ce nu-i scuza pe acestia, caci n-au verificat calitatea sfaturilor.
Dupa desecretizarea contractelor de privatizare in energie, va trebui publicat de la bun inceput si contractul de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud, potrivit analistilor. Licitatia a fost castigata de concernul italian Enel, iar contractul a fost parafat in luna iunie. "Problema este clara: fiind vorba de banul public, contractele trebuia publicate de la inceput. Trebuie publicat acum si cel privitor la Electrica Muntenia Sud"<>/i<, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.
"Nici un argument nu poate impiedica publicarea contractelor, cu exceptia acelor date care tin de secretul comercial. Altfel, diverse clauze de confidentialitate apar in tari din America de Sud sau Africa, in care guvernele au de ascuns lucruri necurate. Transparenta este un exercitiu democratic", spune si Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.
"Contractele trebuie sa fie facute publice inca de la inceput. Contribuabilii au dreptul sa le cunoasca", este de acord Jean Constantinescu, fost presedinte al Autoritatii Natinale de Reglementare in domeniul Energiei.
Erorile."Nu chichitele avocatesti sunt cele mai importante in contracte, ci principiile care au stat la baza privatizarii", considera Ilie Serbanescu. "Mai precis un principiu, din care deriva toate, si redeventele, si celelalte. Nu trebuia sa se faca privatizari cu investitori strategici, ci prin Bursa, atragandu-se resurse financiare de la mai multi investitori, astfel inca