Tot mai multe societati tind sa transforme primele in bani in cadouri in natura. Salariatii devin astfel castigatorii unei excursii in strainatate, se duc acasa cu sacosa plina de carnati si chiar pot deveni actionari la companiile unde lucreaza.
Sfarsitul de an se apropie cu pasi repezi, si multi dintre salariatii din Romania asteapta sa primeasca din partea societatilor unde lucreaza „cadourile” de Craciun. Acum depinde si de norocul fiecaruia. Cei mai fericiti din acest punct de vedere vor fi lucratorii din domeniul bancar, care au sansa de a primi bonificatii financiare importante.
Cei mai nefericiti vor fi bugetarii, care-si vor primi totusi „darurile” de Craciun, sub forma celui de-al 13-lea salariu. Dintre angajatii de la stat, „primele” cele mai mari vor intra in buzunarele minerilor, care vor duce acasa, inainte de Sarbatori, cu 650 de lei in plus.
Cum se formeaza un angajat loial
Pentru a-si fideliza angajatii, companiile romanesti s-au inghesuit in ultimii ani sa ofere daruri de Craciun. Fie ca sunt in bani, fie ca sunt in natura, ele au menirea de a-i arata salariatului ca i se multumeste in acest fel pentru munca depusa in timpul anului.
Valoarea cadourilor este, de cele mai multe ori, simbolica, dar exista si societati care ofera bonificatii financiare consistente sau excursii in strainatate. Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) releva faptul ca aproape doua treimi din companiile romanesti isi motiveaza angajatii prin oferirea de prime cu ocazia Craciunului. Acestea constau fie in daruri in natura, fie in bani. Exista insa firme care aleg alte modalitati de fidelizare a angajatilor.
Cadouri in natura
Studiul mentionat mai arata si faptul ca, in ultimii ani, firmele au tendinta de a transforma premiile in bani in cadouri in natura, in special alimente, dulciuri, jucarii p