Dupa ani de dezbateri despre cum ar putea optimiza etica mass media, jurnalistii din Croatia au decis, recent, sa infiinteze un Consiliu al Presei. Numai ca initiativa este inca privita cu retinere, jurnalistii evitind o "tutela" care - teoretic - sa le afecteze libertatea de expresie.
Sustinatorii Consiliului spun insa ca un astfel de organism este necesar pentru impunerea standardelor etice si pentru a se putea presiunilor patronilor, proveniti cei mai multi din mediul de afaceri.
In ciuda aprobarii obtinute pe data de 17 noiembrie din partea Adunarii Generale din cadrul Asociatiei Jurnalistilor Croati (HND) pentru infiintarea unui Consiliu al Presei, exista inca scepticism in privinta acestui nou organism. Multi jurnalisti par sa se opuna semnarii oricarui cod care ar putea interfera cu munca lor sau cu libertatea de expresie.
Sunt insa si voci contrare. "Un Consiliu al Presei eficace va proteja reporterii de influenta diferitelor interese politice si economice.
Desigur, ingrijorarile jurnalistilor de a fi pusi sub o conducere reflecta anii de experienta amara din timpul anilor '90", spune Stjepan Malovic, profesor jurnalism la Universitatea din Dubrovnik si director al Centrului International pentru Educatia Jurnalistilor (ICEJ).
Cu doar cateva zile in urma, multimi de manifestanti s-au adunat in Piata Ban Jelacic din centrul Zagrebului pentru a marca zece ani de la protestele impotriva incercarilor de a reduce la tacere Radio 101, una dintre vocile independente ale anilor '90
Initiata de Consiliul Media al Comitetului croat Helsinki si sprijinit de Fundatia Konrad Adenauer, decizia de a restabili un Consiliul al Presei croat a fost oficial adoptata pe data de 29 Octombrie, dar nu a fost recunoscuta pina acum de cele mai importante asociatii de jurnalisti.
Implicarea celor mai impor