Tort cu mere si lamaie.
Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluat fraged pentru blat: 250 g faina, 1 lingurita zahar pudra, 1/2 lingurita sare, 150 g unt rece taiat bucatele, 1 galbenus batut cu o lingurita zeama de lamaie si 2 linguri apa de la gheata. Umplutura: 4 mere acrisoare, 1 ou, 4 linguri zahar, 4 linguri unt topit, zeama si coaja unei lamai, 1 galbenus batut, eventual frisca pentru servit impreuna cu tortul.
Mod de preparare:
Se pun intr-un castron faina, sarea si untul rupt bucatele si se freaca intre palme, pana ce amestecul devine nisipos. Se adauga oul batut cu o lingura de apa, cu restul de apa se clateste ceasca de galbenus si se toarna peste aluat si se incorporeaza cu furculita, amestecand pana ce incepe sa se lege. Se framanta apoi aluatul cu mana, se strange intr-o bila, se inveleste in hartie pentru copt si un servet umed si se tine cel putin o ora la frigider.
Se intinde aluatul pe planseta (de 1/2 cm grosime), se imbraca cu el o forma rotunda cu pereti detasabili (20 cm diametrul), se inteapa cu furculita si se coace 10 minute in cuptorul incins la 200gr. (inainte de a-l da la cuptor, se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole uscata).
Se reduce temperatura la 180gr. si se mai coace inca 8-10 minute, dupa ce s-au indepartat hartia si boabele.
Resturile de aluat ramase cand a fost pus in forma se intind pe planseta in forma de dreptunghi (grosimea 3 mm) si se taie fasii late de 6 mm.
Se curata merele de coaja, se taie mai intai in patru, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie apoi felii subtiri si se aseaza - ca solzii de peste - peste aluatul copt.
Se freaca oul intreg cu zaharul, se adauga untul, zeama si coaja rasa de lamaie si se toarna peste feliile de mar.
Se ung marginile aluatului cu galbenus si se intind fasiile de aluat in forma de grilaj peste umplutura, apasa