Comisia Europeana planuieste cheltuirea a zeci de miliarde de euro pentru a strange relatiile cu tarile vecine, cele care fac parte din proiectul de Politica de Vecinatate a UE (European Neighbourhood Policy - ENP).
Acest nou plan al Uniunii Europene are ca principal scop asigurarea stabilitatii energetice prin gasirea de oportunitati de investitii in tarile din zona Asiei Centrale si zona Golfului Persic.
Problema energetica a UE a fost adusa in discutie si de Jose Manuel Barroso, care, in discursul sustinut pe 30 noiembrie in fata Bundestagului, a precizat ca pe data de 10 ianuarier va fi prezentat in premiera planul unei strategii energetice comune a UE.
Statele membre UE - sfatuite sa se implice in conflictele inghetate
[c:2:d]Intr-o scrisoare trimisa luni statelor membre UE, Comisia Europeana recomanda consolidarea relatiilor de vecinatate cu statele din sudul si estul blocului european, relatii vitale pentru asigurarea resurselor energetice ale UE.
O alta sugestie a Comisiei recomanda implicarea pe cale diplomatica in rezolvarea conflictelor inghetate din statele ex-sovietice, conflicte datand din perioada Razboiului Rece.
Statelor ce fac parte din ENP li se ofera relatii diplomatice stranse cu UE in schimbul asistentei pentru reforme politice si economice. Printre statele pe care Comisia le considera de mare importanta se numara Algreria, Belarus, Iordania, liban, Libia, Moldova, Maroc, Autoritatea Palestiniana, Siria, Tunisia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjian si Georgia.
In cazul Rusiei, Comisia Europeana doreste adoptarea unui alt tip de parteneriat strategic.
Asigurarea resurselor energetice a devenit o prioritate pentru UE dupa incidentul din iarna anului trecut, cand intreruperea robinetului de gaze pentru Ucraina a demonstrat oficialilor europeni dependenta fata de