Copiii care au fost cuminţi vor primi în această noapte cadourile de la Moş Nicolae, care le va lăsa în ghete dulciuri şi alte daruri. Tradiţia mai spune că cei neascultători sau leneşi vor fi pedepsiţi de Moş Nicolae, care le va lăsa drept cadou o nuieluşă. Aceste obiceiuri premerg sărbătoarea Sfântului Nicolae, celebrat în fiecare an pe data de 6 decembrie. Datorită minunilor pe care le-a săvârşit în timpul vieţii şi după trecerea la cele veşnice, Sf. Nicolae este supranumit şi „Făcătorul de Minuni” (Taumaturgul).
Tradiţia Bisericii spune că el s-a născut într-o familie bogată în Parara (Asia Minor). La moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot şi s-a lepădat de toată averea sa, pe care a dăruit-o săracilor şi a plecat în pelerinaj în Palestina şi Egipt.
După cum se ştie, Sfântul Nicolae este atât ocrotitorul copiilor, cât şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele legende care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul Nicolae a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre. Copiii care au fost cuminţi vor primi în această noapte cadourile de la Moş Nicolae, care le va lăsa în ghete dulciuri şi alte daruri. Tradiţia mai spune că cei neascultători sau leneşi vor fi pedepsiţi de Moş Nicolae, care le va lăsa drept cadou o nuieluşă. Aceste obiceiuri premerg sărbătoarea Sfântului Nicolae, celebrat în fiecare an pe data de 6 decembrie. Datorită minunilor pe care le-a săvârşit în timpul vieţii şi după trecerea la cele veşnice, Sf. Nicolae este supranumit şi „Făcătorul de Minuni” (Taumaturgul).
Tradiţia Bisericii spune că el s-a născut într-o familie bogată în Parara (Asia Minor). La moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot şi s-a lepădat de toată averea sa, pe car