La nivelul judetului Braila se deruleaza in prezent 7 proiecte de realizare a perdelelor forestiere si de ameliorare a solurilor degradate prin impadurire. Patru din aceste proiecte sint gestionate de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Focsani si trei de Directia Silvica (DS) Braila. Stadiul derularii acestor proiecte a fost prezentat in cadrul ultimei sedinte a Colegiului prefectural, de reprezentantii DS Braila.
"Dintr-o suprafata totala de 482,6 ha propusa a se impaduri prin ITRSV Focsani s-a contractat prin firme atestate suprafata de 222,72 ha, iar de impadurit s-a realizat doar 5,4 ha", a precizat Cristian Gurgu, directorul DS Braila, exemplificind totodata si motive concrete ce au condus la realizari atit de mici.
Astfel, conform precizarilor directorului DS, unele din proiectele administrate de ITRSV Focsani nu pot fi continuate deoarece pentru suprafetele respective nu s-a obtinut acordul proprietarilor. Este vorba despre 0,84 ha perdele forestiere pe linia CFR 600: Barbosi - Baldovinesti - Galati, 11,63 ha pe linia CFR 701: Faurei - Buzau si 247, 41 ha pe Drumurile Nationale: 21, 22, 23 si 2B. In plus, la proiectul de reconstructie ecologica pentru comuna Vadeni, primaria nu mai este de acord cu impadurirea terenurilor degradate propuse, la acest moment 8,89 ha avind deja o alta destinatie.
Impadurirea prin DS merge mai bine
De mai mult succes s-au bucurat insa cele trei proiecte ale Directiei Silvice. Raportul inaintat de Gurgu arata ca proiectul de reconstructie ecologica forestiera Chiciul Orbului - Tichilesti - Dropia Insuratei, in suprafata totala de 371,5 ha, a fost realizat in procent de 100 %, in prezent lucrindu-se la consolidarea plantatiilor prin completari curente si intretineri, iar in cazul proiectului de reconstructie ecologica si perdele forestiere