La consulatele tarilor europene, muncitorii romani se imbulzesc sa intre in legalitate.
Ei sunt speriati de faptul ca occidentalii vor impune noi restrictii pe piata muncii. Romania intra cu acte in regula in Uniunea Europeana, dar unii dintre conationalii nostri cu slujbe in Occident mai au de stat la cozi pentru a intra in legalitate.
Unii s-au intors chiar si dupa cinci ani "munciti" la negru in strainatate pentru a putea pleca din nou, de data aceasta legal. Oamenii nu cred ca apropiata aderare la Uniunea Europeana le va usura situatia: considera ca lucrurile se vor schimba incet, iar felul in care sunt priviti in momentul de fata - si mai greu.
Pe un frig de-ti crapa obrajii, asteapta pe strada Tirana, langa Ambasada Spaniei, cateva sute de romani. Unii isi prelungesc vizele, altii au prins contracte de munca ce nu mai suporta amanare pana cand o sa devenim europeni cu numele, iar altii vor sa intre in legalitate. Cristi va lucra intr-un abator, la periferia Barcelonei.
"N-a fost greu, daca am avut actele primite din Spania, contractul si tot. Nu mi-ar fi mai usor sa plec de la 1, pentru ca ar trebui sa am niste acte depuse din februarie si daca nu ajung pana pe15 decembrie nu mai primesc postul. Nu stiu spaniola, dar sunt foarte multi romani, asa ca am sa ma descurc. Om trai si om vedea daca raman acolo sau ma intorc", spune barbatul.
"Putem sa ramanem acolo"
Ceva mai experimentati in ale emigrarii sunt sotii Ionel si Valerica. Ei lucreaza in Spania de doi ani deja. Ionel vede Romania din ce in ce mai jalnica la fiecare revenire in tara. Nu pleca nimeni din tara daca salariile erau cum sunt in afara, zice barbatul.
"Chestia asta cu vizele care sunt ridicate o fi bine pentru tineri, ca pot sa mearga si ei sa lucreze. Dar in mai bine nu vad cum s-o schimba. Mai dureaza. Nu foarte cura