538 persoane, anchetate in 316 dosare. Drepturile angajatilor, incalcate intentionat. Intermedieri ilegale pentru strainatate
Plasarea ilegala de forta de munca in strainatate, dar si incadrarile din tara fara contracte legale au adus statului, in cateva luni, o paguba de peste 200 miliarde lei. Potrivit Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, in perioada aprilie-septembrie a.c., au fost intocmite 316 dosare penale, iar 538 de persoane au fost cercetate pentru ilegalitati comise in domeniul raporturilor juridice de munca. In 195 din cauze s-a dispus inceperea urmaririi penale, iar 47 de dosare au fost inaintate Parchetului, cu propunere de declinare a competentei pentru fapte de coruptie.
De asemenea, un dosar a fost inaintat DIICOT cu propunere de declinare a competentei, in temeiul prevederilor Legii nr. 508/2004, in 67 din cazuri s-a propus neinceperea urmaririi penale, in timp ce in alte 6 situatii au fost dispuse alte solutii. Din prejudiciul de peste 200 miliarde lei, s-au recuperat putin peste 72 miliarde lei.
Salarii mai mici decat in realitate
"Din analiza cauzelor penale instrumentate, spun anchetatorii, se desprind mai multe concluzii in ceea ce priveste infractionalitatea din acest domeniu. In acest moment, in Romania exista un mare numar de societati comerciale care utilizeaza forta de munca, fara a incheia contracte individuale, pentru a se sustrage de la plata impozitelor datorate bugetului de stat", se precizeaza intr-un comunicat IGPR.
De asemenea, se practica mentionarea fictiva in statele de plata de catre angajatori, de comun acord cu personalul angajat, de salarii mai mici decat in realitate, fapt care are ca scop diminuarea impozitelor. Politistii mai spun ca se incalca cu stiinta drepturile angajatilor referitoare la concediul de odihna, plata orelor suplimentare si a celor de noapte. T