Afluxul de expati in Romania inregistrat dupa inceputul anilor '90 a sporit cererea locuintelor de lux din Capitala pentru inchiriere. Pe langa trimisii multinationalelor care isi deschideau filiale pe piata autohtona, segmentul apartamentelor si vilelor de lux s-a dezvoltat si pentru a acoperi nevoia de resedinte a ambasadorilor si a personalului din ambasade.
Acest segment al pietei imobiliare a inceput sa se formeze dupa anul 1996 si "a cunoscut o dezvoltare semnificativa in perioada 1998- 2002" in ceea ce priveste inchirierea, apreciaza Claudia Dascalescu, consultant senior in cadrul departamentului rezidential DTZ Echinox.
Piata rezidentiala de vanzari a inceput sa se dezvolte doi ani mai tarziu, dupa anul 2000, "majoritatea cererii fiind reprezentata de mici investitori care au intrevazut trendul ascendent al chiriilor locuintelor de lux din Bucuresti si rata buna de recuperare a investitiei", subliniaza consultantul DTZ.
Acest sector a cunoscut o ampla dezvoltare, iar urmatoarele luni vor aduce o crestere semnificativa. Cererea continua sa se mentina mare pe acest segment, dar "pentru perioada urmatoare preconizam ca numarul proiectelor de locuinte de lux in locatii top va fi din ce in ce mai restrans".
Printre locatiile preferate de cumparatori si dezvoltatori deopotriva pentru apartamentele de lux raman in continuare cele de top, precum Kiseleff, Aviatorilor, Primaverii sau Dorobanti. Parcurile din vecinatate, centrele comerciale, zonele de agrement sau accesul facil caracterizeaza majoritatea locatiilor unde se dezvolta segmentul de lux.
Pentru a putea fi numit locuinta luxoasa, un apartament trebuie sa aiba o "vedere excelenta, spatii locuibile generoase, partitionari inteligente cu living cu iesire pe terasa, dining, bucatarii deschise sau inchise, 1-3 dormitoare cu bai proprii si terase, 1 birou", subliniaza Dascalescu. @N_