In ultimii ani, volumul creditelor a inregistrat o crestere sustinuta. Ea a avut ca rezultat intensificarea concurentei dintre banci si astfel, in timp, calitatea serviciilor bancare si a modului de analiza al dosarelor a fost trecuta in plan secund.
Dorinta bancilor de a acorda credite unei categorii cat mai largi de persoane a condus la scaderea numarului de acte si de garantii solicitate clientilor. Apogeul a fost atins de celebrul - si decedatul - credit doar cu buletinul.
Nivelul creditelor restante inregistrat de Biroul de Credite a depasit, la 31 octombrie 2006, valoarea de 100 de milioane de euro (372,5 milioane lei). Demersul jurnalistic al Saptamanii Clujene de a afla suma pe clujenii o datoreaza bancilor s-a izbit de refuzul oficialilor Biroului de Credite.
Acestia ne-au informat ca, la nivelul conducerii institutiei, s-a convenit ca singura modalitate de comunicare cu media sa fie prin intermediul comunicatelor de presa. Orice alta informatie care nu va fi prezenta in aceste comunicate va ramane invaluita in mister, atat pentru jurnalisti, cat si pentru publicul larg.
Pondere mica, daunalitate mare
Asigurarile de credite au tinut si ele pasul cu piata imprumuturilor. In primele noua luni ale acestui an, volumul primelor brute subscrise a fost de 110% fata de 2005. Insa, o crestere mai accentuata a fost inregistrata de indemnizatiile platite de societatile de asigurare in primele trei trimestre ale anului curent, de 140% din totalul inregistrat in 2005.
Din cauza faptului ca acest tip de asigurari detin o pondere scazuta (in 2005 aceasta era de 7,8%, ca volum al primelor subscrise), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) considera ca, cel putin deocamdata, nu exista motive de ingrijorare legate de aceasta crestere