Dupa o luna si jumatate de negocieri, Moscova si-a pus parafa pe doua acorduri economice cu Romania: navigatie - comert si schimburi - plati (februarie 1947). Astfel ca, o data cu intarirea controlului politic, sovieticii si-au asigurat intaietatea pe piata economica din Romania.
"Ajutor sovietic" In perioada de clandestinitate a PCR, calatoriile la Moscova, desi periculoase, reprezentau o onoare si o obligatie. Erau totodata un mijloc de comunicare vital pentru supravietuirea centrelor comuniste din intreaga lume.
MOSCOVA, BURICUL LUMII COMUNISTE. Dupa ce PCR a ajuns la putere, a ramas, ca si in alte tari din Centrul si Sud-Estul Europei, sub "protectoratul" URSS. In 1947, atat Gheorghiu-Dej, cat si premierul Petru Groza vor fi chemati de Stalin pentru a prezenta raportul de activitate si situatia din tara. Oficial s-a spus insa ca delegatiile romanesti au fost la Moscova numai pentru a cere ajutorul "fratelui mai mare". Organul de presa al comunistilor - Scinteia - sub conducerea lui Miron Constantinescu, membru in CC al PCR, nu a ratat nici o ocazie de a relata populatiei cum se desfasurau plecarile delegatiilor, componenta lor, cine le intampina la sosirea la Moscova si la inapoierea in tara. Invariabil, comunicatele oficiale descriau discutiile purtate de oficialii romani cu cei sovietici ca desfasurandu-se "intr-o atmosfera de calda prietenie si colaborare". O sintagma prin care vor fi descrise pana in 1989 toate intalnirile dintre reprezentantii comunistilor.
CU MANA INTINSA. La 11 ianuarie 1947, oficiosul PCR anunta ca o delegatie condusa de ministrul Economiei Nationale, Gheorghe Gheorghiu-Dej, pleaca la Moscova pentru incheierea unui nou acord economic romano-sovietic (primul acord, din 8 mai 1945, fusese temelia infiintarii SOVROM-urilor). Din delegatia mentionata faceau parte Alexandru Alexandrini - ministrul de Finante, Tudor Ionescu -