Procesul de autorizare impus de Banca Naţională ar putea duce la dispariţia unor IFN-uri dar au voie să continue activitatea până în momentul obţinerii unui răspuns. Iar dacă acesta este negativ, instituţia se închide, situaţie în care persoana împrumutată riscă să primească cerere de restituire în avans a creditului.
Institiţiile financiare nebancare (IFN) continuă să acorde credite de consum, profitând de faptul că procesul de autorizare impus de Banca Naţională a României (BNR) încă nu a fost finalizat. Mugur şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat, pentru Adevărul, că societăţile care nu obţin autorizarea băncii centrale îşi vor închide activitatea. Iar cei care deja au un credit de la companiile respective vor fi obligaţi să respecte, în continuare, prevederile contractuale. Ceea ce înseamnă că, în mod normal, ratele de credit vor putea fi achitate la scadenţele deja stabilite.
Totuşi, închiderea unei instituţii nonbancare ar putea avea şi unele riscuri. În funcţie de contract, una dintre prevederi ar putea face referire la dreptul societăţii de a solicita rambursarea în avans a creditului acordat. În general, o astfel de cerere survine în momentul în care s-au schimbat datele clientului prevăzute în contract. Adică, în cazul în care venitul persoanei respective s-a modificat şi nu se mai încadrează în condiţiile iniţiale de creditare, societatea poate cere anticipat banii. Dar poate solicita rambursarea în avans şi chiar dacă s-a modificat numai adresa clientului, iar acesta nu a înştiinţat societatea.
Totodată, un alt risc generat de închiderea unei instituţii financiare nebancare ţine chiar de costul împrumutului. Astfel, în momentul în care IFN-ul respectiv îşi încetează activitatea, în mod cert compania nu va mai actualiza dobânda percepută în funcţie de evoluţia pieţei. Mai mult chiar, după închiderea instituţiei financiare, rambu