Cu mici exceptii, cumparatorii de locuinte care le contracteaza inca din faza de proiect isi exprima fara doar si poate intentia de a interveni asupra amenajarii spatiului interior iar, uneori, au un cuvant de spus si in ceea ce priveste partitia acestuia. Pentru dezvoltatori a devenit deja o obisnuinta ca acesti 99% dintre cumparatori sa intervina si in alegerea culorii gresiei, faiantei sau a parchetului.
Cumparatorii care aleg locuinte la cheie, cu toate amenajarile incluse, sunt de cele mai multe ori investitori care achizitioneaza cu scopul de a le inchiria. Conform Victoriei Linca, consultant senior in cadrul departamentului rezidential DTZ Echinox, preferintele acestora vizeaza in mod direct culorile neutre si calde, "usor acceptate de marea majoritate a chiriasilor". De acest lucru au tinut cont majoritatea dezvoltatorilor, care ofera vile si apartamente amenajate pe toata aria Capitalei, cu precadere in centru-nord, nord, unde predomina oferta de rezidente noi. "Mare parte din aceste apartamente sunt revandute, locuindu-se deja in ele", subliniaza reprezentantul DTZ.
In cele mai multe cazuri, insa, tranzactiile cu locuinte deja amenajate se desfasoara pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi din cartiere.
Aratandu-se interesati de optiunea de a-si personaliza locuinta, cumparatorii care vor locui in aceste case in proportie de 95% se lasa usor angrenati nu doar in amenajare, ci si in design si mobilare. "Pentru achizitionarea unei locuinte noi inca se prefera sa existe posibilitatea personalizarii", apreciaza Linca.
In acest sens, unii proprietari ofera aceasta posibilitate viitorilor clienti prin finisarea apartamentului pana la stadiul de glet, culorile alegandu-se in momentul in care clientul isi arata optiunea pentru apartamentul respectiv. Din acel moment pana la predarea la cheie, timpul este relativ scurt, de aproximativ