Saptamana trecuta pietele de capital din Europa au inregistrat o tranta serioasa ca urmare a cresterii cotatiei euro fata de dolar. De doua zile, desi piata Forex este la acelasi nivel, actiunile au recuperat cea mai mare parte din terenul pierdut. De ce?
Pe langa slabiciunile structurale ale dolarului (deficitul de cont curent si cel comercial) precum si estimarea pietelor financiare ca FED-ul va reduce dobanda de referinta in prima parte a anului 2007, mentinerea euro “la cote inalte” fata de dolar s-a datorat si unor factori din batranul continent.
Rata de crestere sustinuta a economiei europene este cunoscuta deja. Dar mai putin se vorbeste despre faptul ca economia europeana pare sa nu fie grevata de scaderea sectorului imobiliar si de activitatea manufacturiera, ca in Statele Unite. In plus, nu am auzit pe nimeni sa afirme serios ca exista riscul unei recesiuni in Europa.
Si chiar daca, punand raul in fata, America va inregistra o tranta in 2007 economia europeana nu mai este la fel de dependenta de ea ca in trecut. Structura schimburilor comerciale s-a echilibrat, tarile din Asia (India, China, Japonia) avand o pondere din ce in ce mai mare.
Rezumand, riscurile relativ mici din Europa, dobanda pe un trend clar crescator plus “bolile” dolarului au condus la aprecierea euro la peste 1,3300 fata de dolar.
Dar mai este un aspect: faptul ca Jean-Claude Trichet (Presedintele ECB - Banca Centrala Europeana) inca nu s-a aratat ingrijorat public de cresterea euro.
Desi mai multi ministri de finante deja s-au exprimat in acest sens (incercand poate sa-i sugereze lui Trichet “sa o lase mai moale” cu cresterea dobanzii), din partea ECB nu s-a transmis nici un semnal in acest sens catre pietele financiare.
Principala motivatie pentru care pietele europene au recuperat terenul pierdut si pentr