Poluarea si defrisarile, primii factori. Efecte nedorite: secete, ploi abundente. Va trebui sa reducem cu 8 procente emisiile de gaze
Romania ar putea suferi serios daca nu vor fi luate masuri in ceea ce priveste prevenirea efectelor schimbarilor climatice. Potrivit raportului Stern, inundatiile, seceta din ultimii doi ani sau reducerea anotimpurilor au fost si in tara noastra simtite din plin.
"In Romania, inundatiile din 2005 si 2006, dar si cele din Europa si din intreaga lume sunt o dovada clara a efectelor negative ale schimbarilor climatice, atat la nivel local cat si regional, dar si global. Constatam ca in Romania, chiar daca suntem in decembrie, anotimpul si-a pierdut semnificatia traditionala, iar primavara si toamna sunt din ce in ce mai scurte", a declarat, ieri, Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Cel mai important document care prezinta problematica schimbarilor climatice este raportul Stern. Acesta atrage atentia ca ne indreptam catre o situatie dezastruoasa daca nu vom lua masuri in ceea ce priveste prevenirea efectelor schimbarilor climatice. In perioada 2005-2006, revarsarile apelor au produs, in Romania, pagube cifrate la peste 1,5 miliarde euro.
Romania a inceput lupta impotriva acestor modificari prin semnarea Protocolului de la Kyoto, in 1999, document ratificat in 2001, dar si prin pregatirea aplicarii modelului european de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si a altor mecanisme de reducere a emisiilor.
Potrivit ministrului Mediului, Romania va trebui sa reduca emisiile de gaze cu opt procente in perioada 2008-2012 fata de nivelul anului 1999.
Poluarea industriala, defrisarile si arderea combustibililor fosili sunt doar cateva dintre schimbarile care pot aparea. Efectul acestora va duce la producerea de ploi abundente, secete, topirea calotelor pol