In secolul 19, britanicul Charles Robert Darwin a pus bazele controversatei teorii moderne a evolutionismului. Omul de stiinta sustinea ca toate organismele vii, incepand cu bacteriile microscopice si terminand cu omul, au un stramos comun. De exemplu, Darwin afirma ca exista o asemanare foarte mare intre cimpanzeu si om, iar ruda lor comuna ar fi trait cu circa sase-sapte milioane de ani in urma. In secolul 21, conationalii lui Darwin, speriati de iminenta aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, au evoluat in gandire si nu mai considera romanii drept maimute, ci neghina pietei europene a muncii.
In luna august, parlamentarii britanici, in frunte cu John Reid, ministrul de Interne din Insula, sustineau, in mod imperativ, impunerea unor masuri restrictive pentru romanii care vor dori sa munceasca in Anglia, dupa 1 ianuarie 2007. Legiuitorii englezi se temeau ca romanii vor da navala in Regatul Unit, mai ceva ca "Hoarda de Aur" mongola si ca autohtonii nostri le vor umple patria de infractori si le vor lua painea de la gura Beckham-oizilor.
Totusi, dupa multe dispute, purtate atat in presa, cat si intre parlamentarii din Insula pe tema liberalizarii pietei muncii pentru muncitorii romani (si bulgari), Guvernul britanic a luat decizia de a permite accesul lucratorilor romani, dar restrictiv.
Nici in Irlanda, muncitorii romani si bulgari nu vor avea acces liber dupa 1 ianuarie 2007, autoritatile de la Dublin mentinand sistemul de eliberare a permiselor de munca pentru cetatenii bulgari si romani in vederea accesului pe piata fortei de munca irlandeza. Deciziile celor doua tari reprezinta o schimbare a politicii din 2004, cand muncitorii din statele nou intrate in Uniunea Europeana au obtinut imediat si drept de munca.
Britanicii ar trebui sa cunoasca faptul ca romanii prefera sa mearga la munca pe alte meleaguri, cum ar fi Spania si Italia, unde