În Germania, au fost descoperite fapte grave de corupţie în domeniul auto şi electronic. Aproape 76% din firmele din Hong Kong au pierdut contracte internaţionale din cauza competitorilor care au dat mită. În Anglia, compania de armament BAE Systems este acuzată de fapte de corupţie. Lumea este frământată continuu de corupţie. Un raport al Transparency Internaţional precizează că România este foarte aproape de nivelul ţărilor în care „corupţia este percepută drept gen
În Germania, au fost descoperite fapte grave de corupţie în domeniul auto şi electronic. Aproape 76% din firmele din Hong Kong au pierdut contracte internaţionale din cauza competitorilor care au dat mită. În Anglia, compania de armament BAE Systems este acuzată de fapte de corupţie. Lumea este frământată continuu de corupţie.
Un raport al Transparency Internaţional precizează că România este foarte aproape de nivelul ţărilor în care „corupţia este percepută drept generalizată“. Experţii acestei organizaţii mai precizează că „punctajul obţinut în 2006 face ca România să fie ţara care va adera la Uniunea Europeană având cel mai scăzut indice de percepţie a corupţiei.“ Punctajul obţinut anul acesta de România este mai mic decât cel al Turciei.
Cu toate acestea, investitorii străini din ţara noastră apreciază că, deşi fenomenul nu va putea fi eradicat, este important ca autorităţile să facă eforturi pentru a ţine acest flagel la un nivel cât mai redus. „În principiu, constatăm că Guvernul României şi preşedintele ţării fac tot ce le stă în putere pentru combaterea corupţiei“, afirmă Dirk Rütze, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.
Fără a cauţiona faptele de corupţie autohtone, se poate spune că flagelul nu este o invenţie românească. Studiile dovedesc că mita şi traficul de influenţă se practică şi în statele puternic dezvoltate.