Chiar daca viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, a declarat recent ca populatia si firmele ar trebuie sa fie circumspecte fata de asa numitele credite exotice, denominate in yeni japonezi si franci elvetieni, deoarece nu au venituri in aceste monede si nu se pot proteja in fata riscului valutar, bancile lanseaza in continuare variante in franci elvetieni pentru principalele produse de creditare.
Astfel, Piraeus Bank Romania a anuntat ieri ca acorda, din decembrie, credite ipotecare sau imobiliare si credite de nevoi personale cu garantii reale in franci elvetieni.
Dobanda anuala pentru aceste credite este variabila, nivelul actual de 5,91% fiind calculat in functie de media dobanzilor de pe piata monetara londoneza (LIBOR) la trei luni.
Valoarea minima a creditului este echivalentul in franci elvetieni a 5.000 euro, iar suma maxima este de 250.000 euro, echivalent in franci elvetieni - pentru creditele ipotecare/imobiliare si 200.000 euro, echivalent in franci elvetieni - pentru creditul de nevoi personale cu garantie reala.
Perioada maxima de rambursare este de 30 de ani, atat in cazul creditelor ipotecare/imobiliare acordate pentru cumpararea sau construirea unui imobil, cat si pentru creditele de nevoi personale cu garantie reala.
�Evolutia stabila din ultimii ani a francului elvetian ne permite aplicarea unei dobanzi inferioare prin compararea cu credite similare acordate in valute traditionale, precum dolarul american sau euro, rezultand de aici un beneficiu pentru clientii care aleg de la Piraeus Bank aceasta varianta de creditare�, a spus directorul general de retail banking si operatiuni al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.
Numarul bancilor care pariaza pe franci, in crestere
De curand, Banca Romaneasca a continuat nebunia creditelor in franci elvetieni prin lansarea creditului pentru casa cu dobanda in f